Trimtechnieken

Borstelen en kammen

Veel mensen vallen voor het schattige, ''fluffy'' uiterlijk. Dit zijn vachttypes die vaak veel onderhoud vergen. Het is geen overbodige luxe om dit soort vachten 1 keer per week te borstelen en kammen. Zo kan de hond geen klitten krijgen, of in een erger scenario: vilt. Het vormen van klitten kan lijden tot problemen bij de hond. Voorbeelden hiervan: 

  • gevoelige, zere plekken
  • ongemak bij bewegen
  • Zweren op de huid
  • Schimmelinfectie
  • In een zeer ernstig geval amputatie van ledematen. 

Een goed onderhouden vacht zorgt ervoor ik in de trimsalon meteen aan uw hondje kan beginnen, zonder dat er extra tijd besteed moet worden aan het verwijderen van klitten of vilt. 

U kunt uw hond het beste laten wennen aan kammen als puppy. Zet de hond op tafel, zodat ze het van jongs af aan aanleren. Ga rustig te werk en laat ze wennen aan het idee. Veel honden accepteren het borstelen en kammen beter wanneer ze op tafel staan. Tijdens het kammen kunt u meteen de huid en vacht controleren op wondjes, vlooien, teken en andere bijzonderheden. De hond zal het borstelen en kammen na een tijdje als normaal ervaren. Goed gedrag moet uiteraard gestimuleerd worden. Beloon uw hondje dan ook zodra hij/zij goed gedrag vertoont! 


Scheren

Bij scheren wordt de vacht net zoals bij knippen ingekort. Veel mensen denken bij scheren aan extreem korte lengtes. Dit is zeker niet het geval. Er zijn namelijk scheerkoppen van 1,5 mm tot 50 mm! Uw hondje kan dus nog steeds een mooie lange vacht behouden! Het is natuurlijk wel zo dat de staat van de vacht bepaald met welke lengte er geschoren kan worden. Is de vacht vervilt? dan zit er helaas niks anders op dan de vacht kort te scheren. Dit is veel aangenamer voor uw hond. Erg jammer natuurlijk, maar gelukkig groeit haar weer aan.


Knippen

Knippen is het inkorten van de vacht. Bij het knippen van de vacht kunnen er veel verschillende modellen gecreëerd worden. Denk hierbij aan poedels en hun verschillende modellen. In de meeste gevallen heeft knippen hetzelfde effect als scheren: het inkorten van de vacht. Met scheren is het alleen niet mogelijk eventuele modellen te creëren. 

Ook zijn er hondenrassen die niet geknipt worden, maar geëffileerd. Effileren is het uitdunnen of inkorten van de vacht. Een effileerschaar is een schaar met vertanding, waardoor de vacht er niet in één knip vanaf geknipt wordt. Het uitdunnen van een vacht kan ervoor zorgen dat de vacht wat minder zwaar wordt, of net iets netter en slanker valt. Denk hierbij aan Golden Retrievers en Berner Sennenhonden. 


Plukken

Het plukken van een vacht is het verwijderen van oude, plukrijpe haren. De oude haren worden er met de hand uitgeplukt. Doet dit pijn? Nee, als de haren plukrijp zijn betekend het dat ze oud genoeg zijn en los in de huid staan. Is de hond niet plukrijp, zal het wel pijn doen en wordt de plukbeurt uitgesteld. Plukken gebeurd vaak bij ruwharige honden zoals: Teckels en Jack Russels. 

Het plukken van een hond gebeurd gemiddeld 2 keer per jaar. Ligt aan het type plukvacht. Het is belangrijk uw hond te laten plukken zodra de haren plukrijp zijn. Honden die niet geplukt worden kunnen irritaties aan de huid krijgen of jeuk. 

Onder het plukken verstaan we 2 pluktechnieken:

  • Plukvacht
  • Stripvacht

Bij het creëren van een plukvacht worden de haren geplukt tot aan de ondervacht. Dit lijdt tot een net en strak resultaat. Deze manier van plukken wordt alleen geadviseerd wanneer de hond een mooie, dikke en goede ondervacht heeft. Heeft de hond dit niet? Pluk je de hond onbedoeld kaal. 

Bij een stripvacht blijft de hond langer haar behouden. Het opzetten van een stripvacht kost tijd. Er moet bij iedere trimbehandeling een deel van de haren geplukt worden, het andere deel blijft zitten. Tijdens de eerste trimbehandelingen zal de hond een wat ruwer uiterlijk hebben. Nadat de stripvacht erop staat, zal het er wat netter uitzien. 


Wassen en föhnen

Voor alleen een wasbeurt kunt u ook terecht bij mij in de salon. Uw hond wordt gewassen met professionele hondenshampoo. Andere shampoos zoals shampoo voor mensen en baby's is slecht voor de huid van de hond. Door het gebruiken van deze shampoo kan de huid van uw hond uitdrogen i.v.m. de pH waarde.  

Vóórdat uw hond gewassen wordt, wordt ervoor gezorgd dat de vacht klitvrij is. Na het bad wordt de vacht van uw hond gedroogd. Tijdens het wassen en föhnen wordt er gecontroleerd op wondjes en dergelijke.